Beste Spaarrekening

Beste Spaarrekening vinden via Onlinespaarrekening.beDe meeste financiële instellingen proberen nieuw cliënteel te lokken met benamingen als ‘de beste spaarrekening’ en ‘het hoogste rendement op de markt’. Veel kans dat je als gewone klant dus weinig kaas gegeten hebt van de beste spaarrekening en simpelweg in de verkooppraatjes trapt. Maar wat bepaalt de beste spaarrekening?

Zowel de klassieke grootbanken als kleinere nichebanken bieden de dag van vandaag vooral online spaarrekeningen aan. Zij hebben als voordeel dat ze in tegenstelling tot fysieke spaarboekjes gratis zijn en een hoger rendement opleveren. De online spaarrekeningen werken vooral vanuit een selfservice-idee. Alle aanpassingen en gewenste overboekingen gebeuren door de klant zelf via het internet. Geen papieren uittreksels, dure tussenkomende personeelsleden of transactiekosten dus meer. Anno 2014 hebben al enkele miljoenen Belgen een online spaarrekening. Een stap dat jij ook waarschijnlijk binnenkort zal zetten.

De Beste Spaarrekeningen via Onlinespaarrekening.be

Voor het zoeken naar de beste spaarrekening is vooral het model van de spaarder van belang. Bepaalde spaarders laten hun geld gedurende langere tijd onaangetast, terwijl anderen regelmatig geld van hun spaarrekening halen en dit nadien weer terugstorten. Geen onbelangrijk gegeven met het systeem van getrouwheidspremies. Wanneer je als spaarder regelmatig bewegingen op de spaarrekening doet, is het aangeraden te kiezen voor een spaarrekening met een hoge basisrente. Het geld dat immers niet gedurende een onafgebroken periode van twaalf maanden op de online spaarrekening staat zal geen recht geven op een getrouwheidspremie. Online spaarrekeningen met een hoge basisintrest schommelen tussen de 1,25 à 1,50% op jaarbasis. Kan je je spaargeld gedurende een langere periode dan twaalf maanden missen? Dan opteer je beter voor een spaarrekening met een hoge getrouwheidspremie. Deze getrouwheidspremie is een beloning voor klanten die hun geld gedurende een periode van één jaar kunnen missen. Nieuw sinds het najaar van 2013 is dat de getrouwheidspremie in België niet meer jaarlijks, maar per drie maanden uitbetaald wordt. Deze aanpassing kwam er na ministerieel overleg gedurende de zomermaanden. Spaarders hebben sinds 1 oktober 2013 dus recht op de getrouwheidspremie van dat kwartaal voor het geld dat al een jaar op de spaarrekening staat. De wijziging trad zowel in werking voor online als klassieke spaarrekeningen.

Tip: heb je niet één welbepaald profiel? Opteer dan voor een splitsing van je spaargeld. Door een gedeelte van het spaargeld op een online spaarrekening met hoge basisrente en een gedeelte op een online spaarrekening met hoge getrouwheidspremie te plaatsen, vermijdt je het risico rente mis te lopen. Haal bijvoorbeeld ook je spaargeld niet af net vooraleer het geld één jaar op de rekening staat. Op die manier verlies je de opgebouwde getrouwheidspremie.

Ben je niet zinnens om meteen grote kosten te doen? Of heb je het spaargeld opzij geplaatst als appeltje voor de dorst? Dan opteer je misschien beter voor een termijnrekening in plaats van een spaarrekening. De meeste financiële instellingen bieden een hoger rendement dan spaarrekeningen voor het geld op een termijnrekening van +3 jaar. Termijnrekeningen mogen niet verward worden met aandelen of obligaties. Een termijnrekening geeft immers recht op een vaste rentevoet, 100% zekerheid van terugbetaling op het einde van de rit en makkelijke looptijden. Punten die niet het geval zijn bij aandelen of obligaties. Klanten kunnen bijvoorbeeld kiezen uit een termijnrekening met korte looptijd van één tot twaalf maanden, of langere looptijd tot tien jaar sparen. Enig nadeel is dat je niet over de mogelijke flexibiliteit zoals bij een spaarrekening beschikt. Kwestie van de afweging te maken tussen een hoger rendement of hogere flexibiliteit.

Online sparen zou zonde zijn mocht je het op het einde van de rit allemaal aan de fiscus moeten afstaan. Daarom is sparen fiscaal interessant gemaakt. Voor een rekening op eigen naam geldt er een vrijstelling van roerende voorheffing ten belopen van 1.900 euro. Voor rekeningen op naam van twee echtgenoten of wettelijk samenwonenden is er zelfs een vrijstelling ten belopen van 3.800 euro op intresten.