Spaarrekening Vergelijken

Spaarrekening vergelijken via Onlinespaarrekening.beIn totaal beschikken alle Belgen samen over circa 240 miljard euro aan spaargeld. Globaal gezien staat er dus op de 20 miljoen spaarboekjes die België telt circa 20.000 euro. Iedere Belg, zoals  jij en ik, is dus goed voor enkele tienduizenden euro’s per capita. Spaarrekeningen vergelijken is dus een bezigheid die niet onbelangrijk is voor de doorsnee consument.

Dat spaarboekjes zo populair zijn, is niet te danken aan zijn immense opbrengst. Algemene basisrentevoeten schommelen tussen de 0,5 à 2,00%. Dat in combinatie met de jaarlijkse inflatie, zorgt er voor dat spaarboekjes eigenlijk zeer weinig opleveren. En toch. ‘Gratis’ geld krijgen om je spaargeld ergens geparkeerd te laten staan, is steeds goed meegenomen. Het verschil tussen een basisrente van 1,50 en 2,00% lijkt op zich zeer klein. Maar met bedragen als 10.000 en 100.000 euro spreken we meteen over enkele tientallen à honderden euro’s op jaarbasis. Op welke punten moet je letten tijdens het spaarrekeningen vergelijken? En zijn twee spaarrekeningen met een identieke rentevoet wel compleet hetzelfde?

Wanneer je geld op een spaarrekening stort, zal de bank je hiervoor je bedanken in de vorm van een rente. Voor banken is het een manier om financiële middelen ter investering te verzamelen. Des te meer particulieren hun geld bij de financiële instelling parkeren, des te meer ze kunnen investeren in verschillende investeringsproducten. Globaal gezien zullen de banken ook daardoor een hogere winst bijeensprokkelen en dus betere cijfers kunnen voorleggen aan aandeelhouders en uiteindelijk hogere rentes aanbieden. Een cyclus die blijft doorlopen. De rentevergoeding die men ontvangt bestaat uit twee elementen: de basisintrest en de getrouwheidspremie.

Spaarrekening Vergelijken, Waar let ik op?

1. De basisintrest

Dit is het percentage dat de particulier sowieso ontvangt. Het gestorte bedrag levert vanaf dag één een basisintrest op. In tegenstelling tot oude systemen waar men werkte men stortingsminima, eisen veel banken tegenwoordig geen minimumbedrag meer. De basisintrest ontvang je dus als spaarder vanaf de eerste dag op de eerste cent. Het bedrag op de spaarrekening wordt per dag berekend. Op het einde van het jaar bekijkt de bank hoeveel van het geld op de spaarrekening hoelang precies op de rekening heeft gestaan. Daarvoor ontvangt de particulier, meestal op 1 januari, een basisrente. Dit bedrag wordt automatisch op de spaarrekening gestort en brengt op zijn beurt weer rente op vanaf dag één. De basisintrest wordt uitgedrukt in een rentepercentage op jaarbasis, bijvoorbeeld 1,00% of 2,10%. Des te hoger het rentepercentage op jaarbasis, des te hoger ook uiteindelijk de jaarlijkse basisintrest.

Meestal bieden financiële instellingen verschillende spaarrekeningen aan. Het is dus een leugen dat je van financiële instelling zou moeten veranderen, wil je kunnen genieten van een aantrekkelijkere basisintrest. In se kan je perfect het spaargeld van een eerste spaarrekening, met een lager rentepercentage, verplaatsen naar een nieuwe spaarrekening met een hoger rentepercentage. Neem daarvoor contact op met je financiële instelling.

2. De getrouwheidspremie

Maak zoals veel particulieren niet de fout om de basisintrest eenvoudig samen te tellen met de getrouwheidspremie. Wanneer je geld inderdaad gedurende het jaar onaangetast blijft, hebben deze hetzelfde effect. Echter wanneer je regelmatig geld van en op de spaarrekening haalt en plaatst, heeft de getrouwheidspremie minder effect. De getrouwheidspremie is een vergoeding die de particulier ontvangt omdat hij zijn geld gedurende twaalf manden onaangeroerd heeft gelaten. De getrouwheidspremie is in feite dus een beloning voor ‘trouwe klanten’ omdat ze hun geld gedurende langere tijd op de spaarrekening geparkeerd laten staan.

In principe zijn banken en andere financiële instellingen vrij in het aanbieden en wijzigen van hun rentetarieven. Online spaarrekeningen vergelijken is dus geen overbodige luxe die je best jaarlijks eens uitvoert. Het kan immers perfect zijn dat een bank tijdens een jaar zijn basisintrest of getrouwheidspremie terugschroeft. Veel is daarbij afhankelijk van de evolutie op de financiële markt. Kwestie van de rekeninguittreksels of meldingen van de bank in het oog te houden.

Aangezien de basisintrest per dag wordt berekend, zal een wijziging in het rentepercentage onmiddellijk resultaat hebben op de totale rente. Een wijziging van de getrouwheidspremie heeft minder directe impact, omdat ze maar werking heeft op het geld dat na deze datum wordt gestort of bij de start van een nieuwe periode. Wel gelden er voor banken een aantal wettelijke regels. De maximale basisintrest is vastgesteld op die van de Europese Centrale Bank, de ECB. Ligt de rente van de ECB boven de 3%, dan mogen banken deze rente als hoogste basisintrest hanteren. Ligt het percentage van de ECB onder de 3%, dan kunnen banken tot maximum 3% aan basisintrest aanbieden. Voor de getrouwheidspremie ligt de zaak anders. Deze is wettelijk vastgelegd op maximaal de helft van de hoogst toegelaten basisrente en minimaal een kwart van de basisrente die de bank effectief toepast.